De start van een sportmassage behandeling door Paard Compleet

Als ik de behandeling start, voel ik van tevoren altijd eerst even wat de hoeveelheid spanning is in het gebied tussen en net achter de oren. We noemen dit gebied het achterhoofdsbeen ( de poll).

De M. rectus capitis spierengroep, ook wel de nekstrekkers genoemd.

 

Er lopen daar een aantal spieren waarvan de aanhechting net achter de oren ligt. Bij veel paarden is daar een grote spanning voelbaar. Deze groep spieren bestaat uit o.a. de M. rectus capitis groep, de nekstrekkers.  Ze zorgen er o.a.  samen voor dat het paard het hoofd in de richting van zijn borst kan bewegen. De spieren los van elkaar zorgen ervoor dat het paard zijn hoofd naar links of naar rechts kan buigen.

Het achterhoofdsbeen en het kaakgewricht (TMJ) staan nauw met elkaar in verbinding en als er veel spanning in dat gebied aanwezig is, merk je dat al snel tijdens je training.

Spanning aan het kaakgewricht kan zorgen voor spanningen aan het achterhoofdsbeen en de spieren rondom het achterhoofdsbeen kunnen problemen geven in andere gebieden van het lichaam.

Een van de eerste dingen die ik daarom doe voordat ik mijn behandeling begin, is met een hele lichte druk ter hoogte van het kaakgewricht het paard de mogelijkheid geven de spanning deels los te laten in dit gebied (zie afb.1). Ik let hierbij op de subtiele aanwijzingen van het paard; wordt het oog zachter, knippert hij met het oog, schudt hij juist met het hoofd, vergroot hij de neusgaten, gaat hij kauwen, likken of juist gapen. Allemaal aanwijzingen dat het zenuwstelsel reageert en de spanningen in het kaakgewricht loslaten. Als het paard hierop heeft gereageerd, kan ik verder met mijn behandeling aan de spieren rondom het achterhoofdsbeen, atlas en kauwspieren.

Afb.1 TMJ release

Het doel van de behandeling is het loslaten van de spanning in deze spieren zodat de spieren rondom het achterhoofdsbeen de ruimte krijgen om te strekken (zie afb. 2). Ik masseer dit gebied nog eens zachtjes en voel waar nog spanning zit dat losgelaten kan worden.

Afb.2 Poll release

Wanneer de spieren rondom het achterhoofdsbeen aan bijvoorbeeld de linkerzijde verstrakt zijn, zal hij zwaar worden in je hand op links en kan dan niet goed naar rechts inbuigen met zijn hoofd. Dit uit zich vaak diagonaal. Je ziet dan een verkorte pas met het rechter achterbeen en vice versa.

Springruiters kunnen wel tegen het probleem aanlopen dat hun paard vlak voor de landing de nek en voorbenen moeilijk kan strekken. Dit is vaak terug te koppelen naar spierspanning in de spieren rondom het achterhoofdsbeen.

Verstrakte nek- en kauwspieren kunnen ook een secundair probleem zijn ( er vanuit gaande dat er jaarlijks een goede tandarts het gebit van je paard nakijkt en gebitsproblemen zijn uitgesloten). Een voorbeeld: wanneer je paard spierproblemen heeft in zijn bilspieren en hamstrings waardoor hij niet vrij kan bewegen vanuit de achterhand, zal hij elders gaan compenseren. Vaak is dat, in dit geval, het gebied rondom het achterhoofdsbeen om zo toch zijn balans te kunnen vinden. De spieren rondom het achterhoofdsbeen zijn weliswaar klein vergeleken bij de andere spiergroepen van het paardenlichaam, maar een erg belangrijk onderdeel van de behandeling.

 

Leuke oefening:

Zet je kaken eens stevig op elkaar zodat je de spanning goed voelt. Probeer nu eens te voelen wat er met de rest van je spieren gebeurt, hoe je lichaam zich houd. Ben je je bewust van je houding? Laat nu eens de spanning los, doe je mond maar eens open en laat je onderkaak als het ware ontspannen hangen. Probeer nu nog eens te voelen wat er met je spieren gebeurt. Je gaat dieper zitten en laat de spieren van je nek en schouders los en ervaart waarschijnlijk ook meer ontspanning in je rug.

Als de spieren aan de onderzijde van je schedel en kaak strak gespannen zijn, heeft dit een negatief effect op het functioneren van de verder gelegen spieren. Een TMJ en poll behandeling zijn dan ook belangrijke punten die meegenomen worden in een sportmassage behandeling gegeven door  Paard Compleet.

Paard Compleet zal zo nu en dan in een eenvoudige uitleg, belangrijke weetjes plaatsen zodat jij en je paard meer plezier aan de trainingen beleeft. Zo herken je spierproblemen tijdig. Dat maakt voor zowel het paard als de ruiter het samenspel veel leuker.

Kimberley Spaan